Esihistoria

Pyhäjärviseutu on tunnettu Euran rikkaasta ja yhä elävästä esihistoriasta sekä keskiajan alun Köyliön Lallin ja piispa Henrikin legendasta. Erityisen merkittävä on Euran myöhäinen rautakausi (600-1200jKr), jonka vauraasta ja elinvoimaisesta yhteisöelämästä tuovat viestiä mm. äärimmäisen rikkaat Luistarin ruumishaudat. Luistarin kalmisto on yksi  maamme merkittävimmästä muinaismuistoalueesta, josta on löytynyt mm. Euran emännän hauta. Hautalöydön perusteella rekonstruoitu Suomen tunnetuin muinaispuku.

Suomessa vain Euran ja Köyliön seudulla oli jo 500- ja 600-lukujen vaihteessa käytössä ruumishautaus. Tästä syystä myöhäisrautakauden elämästä ja arkipäivästä on saatu paljon tietoja juuri Euran kaivausten perusteella.

Yksi Suomen tunnetuimmista historiallisista tarinoista – Lallin legenda – sijoittuu Köyliöön, jossa talonpoika Lallin kerrotaan surmanneen piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä. Lähde siis tutustumaan ja kokemaan, miten muinaiset suomalaiset elivät, ja minkälaisen perinnön he Suomelle jättivät.

 

Aikamatka Euran esihistoriaan

Mitä tekee kaksi naista suvikuussa 4846 kesää sitten Käräjämäen rannalla? Mitä miettii mies Kauttuan Linnavuoren laella suojakuussa 1129 kesää sitten?

Aika matka esihistoriaan -reitin varrella on 12 Euran esihistoriasta kertovaa taulua. Reitti kuljettaa sinut Euran kivikauden ja loistokkaan rautakauden tärkeimmille muinaisjäännösalueille. Saat eläytyä muinaisihmisen elämään ja tietää, miten Eurassa elettiin kivikaudella ja rautakauden loppupuolella.

Esihistorian Eura -esite

Opas johdattelee elävän esihistorian Euraan tarjoamalla keskeisen historiatiedon, kokoamalla palvelut sekä reitit muinaispuistoihin.

Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme

Tutustu Euran loistokkaaseen rautakauteen! Näyttelyt kertovat muinaisten euralaisten elämästä ja pääset itse kokeilemaan erilaisia muinaistekniikoita. Nähtävillä on sekä alkuperäisiä että rekonstruoituja esineitä, kuten Euran emännän puku. Myymälästä löydät tuotteita, joiden inspiraation lähtökohtana ovat muinaislöydöt.

Sorkkistentie 18, 27510 Eura
eura.fi | Naurava lohikäärme

Pohjolan muinaiselämys

Euran esihistoria herää henkiin Härkänummen viikinkikylässä, jossa Pohjolan muinaiselämys järjestää koululais- ja aikuisryhmille elämysmatkoja rautakauteen! Härkänummella tutustutaan rautakauteen kaikilla aisteilla: ryhmäsi kanssa voit koettaa mm. muinaisia käden- ja metsästystaitoja sekä tutustua muinaisruokien ja -oluen valmistukseen. Elämyspaketti räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan. Härkänummella järjestetään vuosittain kesäkuussa Muinaisaikaan-tapahtuma, jolloin kylä on avoinna myös yksittäisille matkailijoille.

Härkänummen viikinkikylä
Mansikintie, 27670 Mannila
muinaisaikaan.com