Pyhäjärviseutu on tunnettu Euran rikkaasta ja yhä elävästä esihistoriasta sekä keskiajan alun Köyliön Lallin ja piispa Henrikin legendasta. Erityisen merkittävä on Euran myöhäinen rautakausi (600-1200jKr), jonka vauraasta ja elinvoimaisesta yhteisöelämästä tuovat viestiä mm. äärimmäisen rikkaat Luistarin ruumishaudat. Luistarin kalmisto on yksi maamme merkittävimmästä muinaismuistoalueesta, josta on löytynyt mm. Euran emännän hauta. Hautalöydön perusteella rekonstruoitu Suomen tunnetuin muinaispuku.
Suomessa vain Euran ja Köyliön seudulla oli jo 500- ja 600-lukujen vaihteessa käytössä ruumishautaus. Tästä syystä myöhäisrautakauden elämästä ja arkipäivästä on saatu paljon tietoja juuri Euran kaivausten perusteella.
Yksi Suomen tunnetuimmista historiallisista tarinoista – Lallin legenda – sijoittuu Köyliöön, jossa talonpoika Lallin kerrotaan surmanneen piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä. Lähde siis tutustumaan ja kokemaan, miten muinaiset suomalaiset elivät, ja minkälaisen perinnön he Suomelle jättivät.