Yläneen Pyhän Olavin kirkko

Pöytyän kunnassa, Yläneen kirkonkylällä sijaitseva Pyhän Olavin kirkko on tunnetun kirkonrakentaja Mikael Piimäsen taidonnäyte. Puukirkko on seissyt paikallaan jo vuodesta 1782. Samalla paikalla on sijainnut myös aikasempi Yläneen kirkko jo 1600-luvulta asti ja nykyinen Pyhän Olavin kirkko on tarinan mukaan rakennettu edellisen kirkon päälle. Siksi siis nykyisen kirkon paanukatto kohoaakin korkealle ja sisäkorkeus kirkkosalissa on paikoin jopa 12 metriä.

Yläneen kirkko on sisustukseltaan vaalea ja viimeisessä suuremmassa kirkon remontissa 1996 kiinnitettiin huomiota kirkon valaistukseen ja turvallisuuteen. Kirkossa on J.Z.Blackstadiuksen maalaama alttaritaulu ”Ristiltä ottaminen” vuodelta 1874.

Yläneen kirkon urkuparvella on yhdet Suomen vanhimmat yhä käytössä olevat B. A. Thúlenin v. 1888 rakennuttamat mekaaniset urut. Urut on entisöity ja korjattu täydellisesti v. 2007.

Kirkossa on paljon erilaisten paikallisten yhteisöjen lahjoittamia kirkkoesineitä, kuten valaisimia, tekstiilejä, kastemalja ja vihkiryijy. Kattokruunuista vanhimmat ovat 1700-luvun lopulta.

Kirkkokuja 1, 21900 Yläne
poytyanseurakunta.fi | Yläneen kirkko