Nähtävyydet

Pyhäjärviseudulla on myös mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Alvar Aallon terassitalo

Terassitalo on vuonna 1938 valmistunut modernismin puhdas tyylinäyte. Arkkitehtuuri, sisustus ja design kohtaavat terassitalon näyttelytilassa, joka on avoinna ympäri vuoden.
Näyttelytilassa olevat Artekin huonekalut ovat myynnissä, joten näyttelyn sisustus vaihtuu aika ajoin.

Alvar Aallontie 4 as 3, 27500 Kauttua
terassitalo.fi

Eurajoen Kauttuankoski

Eurajoen Kauttuankoski virtaa Kauttuan Ruukinpuiston läpi. Alisessakoskessa on toiminut kaksi myllyä, joista ovat jäljellä kivijalat molemmin puolin jokea. Koski on arvokas myös luontoarvoiltaan. Koskea reunustaa lehtomainen metsä ja kirkkaan veden alla kivien raoissa lymyilee rapuja. Talvisin koskesta voi bongata alueella yleisesti talvehtivan koskikaran.

Sepäntie 1, Kauttua

Euran kirkko

Euran kirkko on valmistunut vuonna 1898. Kirkon alaosa on graniittia, ja päätykolmiot sekä tornin yläosa tiiltä.

Kirkko on kolmas nykyisellä paikalla, ja kaksi edellistä kirkkoa olivat puukirkkoja. Ensimmäinen valmistui vuonna 1640 ja toinen vuonna 1728.

Euran kirkko palvelee tiekirkkona kesäisin.

Sorkkistentie 5, 27510 Eura
euranseurakunta.fi | Euran kirkko

Euran Pirtti

Jalmari Karhulan suunnittelema rakennus Suomen vanhimpia ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaimpia nuorisoseurantaloja. Jugend-tyylinen puinen rakennus valmistui vuonna 1908 ja se sijaitsee aivan Euran keskustassa. Pirtti on jokaista verhoa ja somistetta myöten tarkoitukseensa suunniteltu. Tyylilleen uskollisen taiteilijan kädenjälki näkyy niin portaikkojen valaisimissa, näyttämön kulisseissa kuin ravintolan tarjoilupöydissäkin.

Sorkkistentie 8, 27510 Eura
euranpirtti.net

Kuninkaanlähde ja vesimylly

Historiallinen Kuninkaanlähde ja vanha vesimylly sijaitsevat Kankaanpään kylässä Köyliössä. Kuninkaanlähde on yksi Suomen suurimmista lähteistä, ja se on saanut nimensä Ruotsi-Suomen kuninkaan Kustaa III:n vierailusta lähteellä vuonna 1775. Säkylänharjulta Kuninkaanlähteeseen purkautuva pohjavesi laskee Kuninkaanlähteenojaa pitkin Köyliönjärveen. Kuninkaanlähteenojassa on sijainnut kaksi vesimyllyä, joista Martin vesimylly on säilynyt kunnostettuna nykypäiviin saakka.

Kuninkaanlähteentie 425, Köyliö

Luontokapinetti

Luontokapinetti on luontonäyttely Pöytyän Yläneellä. 600 neliön näyttelyyn on mahdutettu koko maailmankaikkeus. Pitkälle edennyt harrastaja löytää sen yksityiskohtiin uppoutumalla aina uutta opittavaa, mutta yhtä hyvin siellä voi viihtyä pitkään vain ihastellen näyttelyn visuaalisesti kauniita yksityiskohtia. Näyttelyyn voi tutustua joko omatoimisesti tai oppaan kanssa.

Hovilanmäentie 2, 21900 Yläne
luontokapinetti.fi

Säkylän kirkko

Säkylän kirkko on vuonna 1776 rakennettu puinen kirkko, joka sijaitsee Säkylän keskustassa.

Veteraanikuja, 27800 Säkylä
sakyla-koylionseurakunta.fi | Säkylän kirkko

Yläneen Pyhän Olavin kirkko

Pöytyän kunnassa, Yläneen kirkonkylällä sijaitseva Pyhän Olavin kirkko on tunnetun kirkonrakentaja Mikael Piimäsen taidonnäyte. Puukirkko on seissyt paikallaan jo vuodesta 1782. Samalla paikalla on sijainnut myös aikasempi Yläneen kirkko jo 1600-luvulta asti ja nykyinen Pyhän Olavin kirkko on tarinan mukaan rakennettu edellisen kirkon päälle. Siksi siis nykyisen kirkon paanukatto kohoaakin korkealle ja sisäkorkeus kirkkosalissa on paikoin jopa 12 metriä. (lisää…)