Kalastus Pyhäjärvellä

Yleistietoa

Pyhäjärven pinta-ala on 155,2 neliökilometriä. Järvi sijaitsee noin 44,9 metriä merenpinnan yläpuolella. Sen eteläosat sijoittuvat Pöytyän kunnan Yläneelle Varsinais-Suomen maakuntaan, länsilaidalla ja pohjoispäässä järvi lainehtii pääosin Euran sekä itäreunalla Säkylän kunnissa Satakunnan maakunnassa.

Pyhäjärvi on suhteellisen matala, sillä sen suurin syvyys on 26 metriä ja keskisyvyys 5,5 metriä. Järvenselän pituus on noin 25 kilometriä, ja Pyhäjärven suuri ulappa onkin Suomen sisävesien toiseksi suurin. Järven näkösyvyys vaihtelee yleensä 1,5–3 metrin välillä.

Pyhäjärveen laskee kaksi jokea, Yläneenjoki ja Pyhäjoki. Järven pohjoispäästä Euran Kauttualta saa alkunsa aikoinaan lohijokenakin tunnettu Eurajoki, jota pitkin Pyhäjärven vedet virtaavat kohti Selkämerta.

Kalastus

Säkylän Pyhäjärven on sanottu olevan yksi Euroopan kalarikkaimmista järvistä. Pyhäjärven vahvuuksia ovat runsaat hauki- ja ahvenkannat. Järvestä on lisäksi mahdollisuus kalastaa esimerkiksi madetta, taimenta ja siikaa. Vahvuutena voidaan pitää myös runsasta täplärapukantaa, sillä järvestä pyydetään vuosittain noin 500 000 – 1000 000 täplärapua. Kuhaa tavataan järvessä vain satunnaisesti.

Pyhäjärveen laskevista joista Pyhäjoki on luokiteltu kalastuslain mukaiseksi vaelluskalavesistöksi. Joessa esiintyy heikko luonnonvarainen taimenkanta. Pyhäjokeen ei myydä kalastuslupia. Yläneenjoessa ei nykytiedon valossa vaelluskaloja esiinny. Järvestä alkunsa saava Eurajoki on myös luokiteltu vaelluskalavesistöksi.

Pyhäjärven runsasta tuottavuutta hyödynnetään myös ammattimaisesti, sillä järvellä toimii noin 20 päätoimista ammattikalastajaa. Ammattikalastajat pyytävät järvestä esimerkiksi muikkua, ahventa, särkeä, kuoretta eli norssia, siikaa, madetta ja täplärapuja.

Vapakalastajille Pyhäjärvi tarjoaa mahdollisuuksia vetouistelusta pilkkimiseen ja kaikkea näiden väliltä. Parhaiten järven kalat tavoittaa veneestä käsin kuitenkaan unohtamatta esimerkiksi kelluntarengasta, jonka avulla voi löytää elämänsä haukipaikan.

Talvella pilkkijä voi tavoittaa ahvenet suurten saarten lähettyviltä tai sitten ne löytyvät sieltä mistä niitä vähiten odottaa. Madepilkintä Pyhäjärvessä alkaa yleensä tammikuussa ja päättyy kutuajan loputtua. Talven loppupuolella voi tavoittaa siikoja matalilta hiekkapohjilta.

Pyhäjärvessä on mahdollisuus myös ravustukseen.

Pyhäjärven kalastuslupia voi ostaa Pyhäjärven kalastusalueen verkkokaupasta.

Veneenlaskupaikat

Yläneellä veneenlaskupaikka sijaitsee Pyhäjärven eteläpäässä Valasrannan tanssilavan tuntumassa. Veneenlaskupaikka löytyy myös Yläneen keskustasta Yläneenjoen varresta Laituritien päästä.

Säkylässä veneenlaskupaikka sijaitsee kalasatamassa Katismaantiellä Säkylän keskustan tuntumassa.

Eurassa veneenlaskupaikka sijaitsee Möljäntien päässä Kauttualla Pyhäjärven pohjoispäässä. Paikalla on myös kuivakäymälät. Mannilan kylän veneenlaskupaikka sijaitsee Pyhäjärven länsireunalla kalasataman läheisyydessä Kalaranta-nimisen tien varressa.

Taukopaikkoja järvellä

Säkylän kalasataman edustalla Iissalon saaressa sijaitsee laavu ja tulipaikka.

Kiviterassin tulipaikka sijaitsee Kotkastenlahden uimarannan takana rinteessä Säkylässä.

Mitattua tietoa Pyhäjärveltä

Jäätilanne (Pyhäjärvi, Säkylä)