Retkiluistelu

Pyhäjärviseudun lukuisat järvet jäätyvät usein jo ennen joulua, joskus jopa marraskuun alkupuolella. Viime vuosien lumettomat talvet ovat entisestään lisänneet retki- ja matkaluistelun harrastajien määrää. Retkiluistelu tapahtuu luonnon jäillä ja matkaluistelu auratuilla radoilla.

Retkiluistelijan tulee aina muistaa turvallisuus. Pakollisia varusteita ovat jäänaskalit ja heittoköysi sekä sauvat. Repussa tulee olla vaihtovaatteet vesitiiviisti pakattuna, jolloin reppu kelluttaa veden varaan joutuessa. Polvisuojia ja kypärää suositellaan. Satakunnan retkiluistelijat järjestää retkiluistelukursseja, joiden suorittaminen on edellytys seuran järjestetylle retkelle osallistumiseen.

Matkaluistelu tarjoaa hyvän mahdollisuuden harjoitella retkiluistelua. Ylläpidetyllä luisteluradalla pärjää vähemmillä varusteilla: luistimet, sopiva ulkoiluvaatetus ja naskalit riittävät.

Retkiluistelu Koskeljärvellä

Lounais-Suomessa retkiluistelijoiden suosiossa on Euran Koskeljärvi. Se kuuluu Natura 2000 -verkostoon ja on Lounais-Suomen suurin mökitön järvi. Koskeljärvi on verraten matala ja siksi se jäätyy merialueita aiemmin. Vaikka Koskeljärvi on vain kahdeksan kilometriä pitkä, saa sen sokkeloisia rantoja pitkin luistelemalla helposti mukavan 25 kilometrin lenkin. Järven ympäriltä löytyy useita laavuja ja pysäköintipaikkoja.

luontoon.fi | Koskeljärvi

Retkiluistelu Köyliönjärvellä

Köyliönjärvelle aurattu rata soveltuu erinomaisesti luisteluun ja potkukelkkailuun. Radan kokonaispituus kaikkine silmukoineen on n. 15 km. Reitin molemmilta lähtöpaikoilta Pispan rannasta ja Taren rannasta löytyy potkukelkkoja vapaaseen käyttöön sekä makkaranpaistopaikka. Lumettomana talvena Köyliönjärvellä voi harrastaa myös retkiluistelua vaikkapa kiertäen koko järven ympäri. Taukopaikkoja löytyy esim. Pispan laavu, Pappilanrannan laavu, Kankaanpään kylän ranta ja Yttilän Otta sekä Taren ranta.

Lisätietoa reitistä Säkylän kunnan verkkosivuilta.